martes, 16 de octubre de 2012











Treballem amb el programa de wiki

L'altre dia a classe vam treballar el funcionament de la wiki, el què és i per a què serveix. El wiki és un programa online què serveix per a crear documents col·lectius, normalment s'utilitza per fer un espai d'aprenentatge col·lectiu. 
El mestre ens va proposar de fer-nos un document wiki en grups de 5/6 persones, i així ho vam fer. Una del grup havia de crear el document a wikispace.com  i compartir-lo amb la resta del grup, només la persona que creava el document wiki podia fer els canvis de disseny i de privacitat, la resta solament podia editar el document. 
Un cop fet el document i compartit amb tot el grup vam pensar en fer una llista compartida d'un viatge a l'estiu. Vàrem aprendre a fer un link a una paraula de la nostre llista: havies de seleccionar la paraula i clicar al link , seguidament creaves un altre document, aquest document l'enllaçaves amb la paraula escollida per fer el link. També vem provar de crear imatges i videos al wiki, i es va poder fer. 
La diferència que hi ha entre un bloc i un document wiki són moltes, però la més important es què el bloc s'organitza per entrades, es a dir, per etiquetes i el wiki s'organitza per pàgines. 

La gran pega que té el Wiki es què per fer pública la teva informació has de pagar 1$ per cada publicació. 

En conclusió, el wiki és un altre manera d'aprenentatge. És democràtic, ja què pots gaudir de publicar en un document wiki la teva opinió sobre el tema tractat, sempre respectant, òbviament, i pots afegir la informació que creguis necessària. 

miércoles, 10 de octubre de 2012





Exploració de blocs.

La setmana passada a classe el professor ens va penjar uns quants blocs de diferents àmbits els quals nosaltres haviem de llegir i escollir-ne el que més ens interessés. Doncs bé, després de llegir-me'ls el que més em va cridar l'atenció va ser un bloc sobre una llarg d'infants de la cuca fera: http://blocs.xtec.cat/infantslacucafera/ . 

A continuació us deixo un anàlisi d'aquest bloc:

En aquest bloc han decidit una manera de poder explicar les activitats que  fan els nens cada dia en aquesta llarg d'infants per que pares i mares puguin veure com evolucionen els seus fills al llarg del curs. Fent això, els mestres pengen fotografies i vídeos on després fan una petita explicació del que s'ha realitzat aquell dia a classe. 

Encaixant amb les diferents classificacions que tenim al llibre de GTIC podem observar que hi han molts punts relacionats, com per exemple, el tipus de bloc, que va dirigit als pares, es a dir, es un bloc entre pares i mestres, on els pares podran opinar sobre la feina que es fa a classe i podran saber si el seu nen s'adapta o no en aquell entorn. El mestre sempre fa una breu explicació sobre l'adaptació del nen en aquell dia. 

El mestre serà el que publiqui en el bloc, però sempre els protagonistes seràn els nens. 

Com en tots els blocs hi ha d'haver un tipus d'estructura, per a una bona organització del contingut. El Bloc de "La cuca" l'han organitzat de la següent manera: 

Han escollit un disseny de pàgina bastant vistós i clar. A d'alt de tot hi posa el títol general que a la pàgina hi queda centrat. A sota del títol observem les diferents categories ordenat per diferents classes ( Cargols, Els núvols, El sol i les formigues) en aquesta part també afegeixen la pàgina principal ''Home'' i ''l'espai de cuca fera''. A la dreta del bloc ens indiquen tres apartats que anomenen ''Al racó dels pares, articles: el son infantil'' on ens mostren diferents activitats ordenades per dates, els comentaris recents que fan els pares i un llistat de diferents blocs. També podem veure un calendari i un rellotge. 

La plataforma utilitzada és el XTEC bloc. 

Les entrades del bloc van acompanyades de vídeos, fotografies i breus descripcions de com són les activitats i el comportament dels nens per informar als pares.

Les competències treballades són l'aprenentatge dels nens, els jocs o activitats i el comportament que hi tenen a la classe.

Hi han comentaris molt positius sobre el treball fet a la llar d'infants, felicitant i donant ànims. Els  pares són els que fan els comentaris i pel que he observat tots són positius, comenten sobre els vídeos i fotografies dels seus fills. Aquí us deixo un dels comentaris d'una mare que suposadament el seu fill hi és a la classe dels cargols: 

Nuria escrigué:
Quin goig veure les fotos de l’inici de curs!!! oi que és meravellós omplir l’aula d’infants i famílies a la vegada? sabem que nosaltres nomésvam plantar una petita llavor i que ara l’equip de la CucaFera la farà crèixer ;)
Molts ànims!
Nuria (E.B Somriures de Terrassa)

Aquest bloc va dirigit als pares que tenen als seus fills en aquesta llar d'infants.

Hi ha blocroll, es a dir, llistes de altres pàgines per poder-hi accedir fàcilment i amb rapidessa. Aquest blocrolls són els següents: 

Llista de blocs


La meva reflexió del perquè he escollit  aquest bloc de tants.
He escollit aquest bloc perquè el tema de què tracta em sembla interessant. Parla sobre els nens en una llarg d'infants i m'ha sorprès la tècnica que utilitzen aquests mestres per  a apropar-se'n a tots els pares. Crec què es una bona manera d'informar i mantenir una bona comunicació, relació i confiança amb els pares. A més a més l'estructura del bloc em sembla bastant senzill i el llenguatge que utilitzen per a  descriure les activitats i actituds dels nens és molt col·loquial, això fa que aquest bloc sigui més familiar entre pares, fills i mestres.